18ος - 19ος αιώνας

Κώπας Γεράσιμος (1778 -1832)

Ο Λόγιος και νομικός Γεράσιμος Κώπας γεννήθηκε στην Κεφαλονιά. Διδάχτηκε Νομικά, Φυσική, Μαθηματικά, Ναυτιλιακά και ξένες γλώσσες  σε ρωσικά εκπαιδευτήρια. Το 1814 εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου, το 1818,  μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία. Έγραψε διάφορα κείμενα της ειδικότητάς του, όπως το Πίναξ της κλίσεως του Ηλίου και φιλοτέχνησε μερικούς χάρτες.

Μακραίος Σέργιος (1734/40 - 1819)

Ο Σέργιος Μακραίος ήταν Διδάσκαλος και σχολάρχης της Μεγάλης του Γένους Σχολής και συγγραφέας διδακτικών και εκκλησιαστικών έργων. Γεννήθηκε στα Φουρνά Αγράφων, ενώ σύμφωνα με μια άλλη πηγή ως τόπος γέννησής του αναφέρεται η κωμόπολη Μάκρη των Αγράφων. Αρχικά  μαθήτευσε στη σχολή Αγράφων και κατόπιν μετέβη στα Ιωάννινα όπου παρακολούθησε τη διδασκαλία του Β. Μπαλάνου για να καταλήξει στην Αθωνιάδα Σχολή του Αγίου Όρους ως μαθητής του Ευγένιου Βούλγαρη.

Δημητρίου Θωμάς (18ος αιώνας)

Ο Θωμάς Δημητρίου ήταν λόγιος και έμπορος από τη Σιάτιστα της Μακεδονίας. Από το 1779 έως το 1810 έζησε στη Βιέννη, όπου έγραψε τρία έργα με τους τίτλους Ιταλική Γραμματική, Scritura doria και το Χειραγωγός Έμπειρος της Πραγματείας.

Δούκας Κωνσταντίνος Μιχαήλ (18ος αιώνας)

Ο λόγιος Κωνσταντίνος Μ. Δούκας γεννήθηκε γύρω στο 1752 στη Σιάτιστα της Μακεδονίας, όπου και παρακολούθησε τα εγκύκλια μαθήματα. Νέος ακόμη πήγε στη Βιέννη και ασχολήθηκε με το εμπόριο. Παράλληλα ασχολήθηκε με τη μετάφραση του έργου του Simon Gunz «Πρακτική Αριθμητική», δίτομο έργο, το οποίο εξέδωσε το 1820 με δικά του χρήματα, για να το χρησιμοποιεί και η νεολαία της εποχής του και οι «με το εμπορικό Σύστημα ενασχολούμενοι».

Πέζαρος Ιωάννης (1749 - 1806)

Ο Ιωάννης Πέζαρος (ή Δημητριάδης) ήταν επιφανής Δάσκαλος του Γένους που έδρασε στην γενέτειρά του, τον Τύρναβο το 18ο αιώνα. Τα εγκύκλια μαθήματα τα διδάχτηκε στο σχολείο του Τυρνάβου, το οποίο από χρόνια είχε αποκτήσει καλό όνομα με την αδιάκοπη λειτουργία του, το επίπεδο σπουδών και τη φήμη των δασκάλων του, ενώ βασική αφετηρία των σπουδών του Πέζαρου υπήρξαν τα Γιάννενα.

Φιλιππίδης (Δημήτριος) Δανιήλ (1750 - 1832)

Ο Δανιήλ Φιλιππίδης ήταν λόγιος κληρικός, ο οποίος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κύριες πρoσωπικότητες του νεοελληνικού Διαφωτισμού. Γεννήθηκε στις Μηλιές Πηλίου. Από την πλευρά του πατέρα του ήταν εξάδελφος του Άνθιμου Γαζή, ενώ από την πλευρά της μητέρας του ήταν εξάδελφος του Γρηγορίου Κωνσταντά.

Κωνσταντάς Γρηγόριος (1758 - 1844)

Ο λόγιος και δάσκαλος Γρηγόριος Κωνσταντάς γεννήθηκε στις Μηλιές Πηλίου. Υπήρξε σημαντική προσωπικότητα στο προεπαναστατικό κίνημα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, συμμετείχε στην επανάσταση του 1821 και ίδρυσε τη Σχολή των Μηλεών Πηλίου, επιχειρώντας  να αναδείξει τη γενέτειρά του σε ελληνόφωνο εκπαιδευτικό κέντρο του καιρού του. 

Ψαλίδας Αθανάσιος (1767 - 1829)

Ο Αθανάσιος Ψαλίδας υπήρξε λόγιος, συγγραφέας και Διδάσκαλος, από τις σημαντικότερες μορφές του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Γεννήθηκε στα Ιωάννινα και έκανε αξιόλογες σπουδές  στην Πολτάβα της Ουκρανίας και στην Βιέννη.

Ραγκαβής Αλέξανδρος Ρίζος (1809 - 1892)

Ο Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής  ήταν λόγιος,  ποιητής , πεζογράφος, καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πολιτικός και διπλωμάτης. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1809, έζησε όμως από το 1813 ως το 1821 στην Αυλή του Αλεξάνδρου Σούτσου στο Βουκουρέστι και από το 1821 ως το 1825 στη Ρωσία. 

Καραντινός ή Καρανδηνός Ιωάννης (1784 - 1834)

Ο Μαθηματικός Καραντινός Ιωάννης γεννήθηκε στο Κάστρο της Κεφαλληνίας και ήταν ο πρώτος Καθηγητής μαθηματικών σε ελληνικό Πανεπιστημιακό Ίδρυμα (όχι όμως στην ελεύθερη Ελλάδα, αλλά στην κατεχόμενη τότε από τους Άγγλους, Κέρκυρα).  Ο Καραντινός παρακολούθησε μαθήματα στη Σχολή Τενέδου στην Κέρκυρα που ήταν η πρώτη σχολή δημόσιας εκπαίδευσης υπαλλήλων. Είχε ιδρυθεί το 1805 με έφορο τον Ιωάννη Καποδίστρια.