Ψαλίδας Αθανάσιος (1767 - 1829)

Ο Αθανάσιος Ψαλίδας υπήρξε λόγιος, συγγραφέας και Διδάσκαλος, από τις σημαντικότερες μορφές του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Γεννήθηκε στα Ιωάννινα και έκανε αξιόλογες σπουδές  στην Πολτάβα της Ουκρανίας και στην Βιέννη. Στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης παρακολούθησε μαθήματα Ιατρικής, Φιλοσοφίας, ελληνικής και λατινικής Φιλολογίας, Φυσικής, Μαθηματικών, Χημείας καθώς και ξένων γλωσσών: Γαλλικά, Γερμανικά και Ιταλικά.

 

Όνομα (πλήρες)
Αθανάσιος Ψαλίδας (1767 - 1829)
Σύντομο Βιογραφικό

Ο Ψαλίδας έμεινε στη Βιέννη  για αρκετά χρόνια (1787-1795), αναπτύσσοντας μία πλούσια δραστηριότητα, σπουδαστική, συγγραφική και εκδοτική.  Παράλληλα με τις σπουδές του ο Ψαλίδας πρόσφερε τις υπηρεσίες του σε ελληνικές εκδοτικές επιχειρήσεις και τυπογραφεία συμπατριωτών του στη Βιέννη, όπως των αδερφών Μαρκίδη Πούλιου από τη Σιάτιστα. Εκείνη την εποχή άρχισε να συγγράφει και σημαντικό αριθμό βιβλίων. 

Το 1791 μετέφρασε από τα γερμανικά και δημοσίευσε την "Αριθμητική" του αυστριακού μαθηματικού Metzburg. 

Στα Ιωάννινα, όπου επέστρεψε το 1795 διηύθυνε για 25 χρόνια την πιο σημαντική ίσως σχολή των Ιωαννίνων, τη Μαρουτσαία, η οποία το 1797 ονομάστηκε Καπλάνειος. Στη θέση αυτή ο Α. Ψαλίδας εμπλούτισε το πρόγραμμα της σχολής με μαθήματα Φυσικών επιστημών, Ιστορίας, Γεωγραφίας, εμπορικών γνώσεων και ξένων γλωσσών. Έφερνε από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ειδικά όργανα μετρήσεων και χάρτες, με τα οποία δίδασκε Αατρονομία και Κοσμογραφία και εκτελούσε πειράματα Φυσικής και Χημείας.

Σημαντικά έργα του Ψαλίδα,  ανάμεσα στα οποία τα "Φυσική", "Μαθηματικά", "Γεωγραφία", κ.ά., παρέμειναν ανέκδοτα. Χειρόγραφα και σχετικά τεκμήρια απόκεινται στο Εργαστήριο Ερευνών Νεοελληνικής Φιλοσοφίας, της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου, όπου και ετοιμάζεται η έκδοσή τους.