Ο Δανιήλ Φιλιππίδης ήταν λόγιος κληρικός, ο οποίος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κύριες πρoσωπικότητες του νεοελληνικού Διαφωτισμού. Γεννήθηκε στις Μηλιές Πηλίου. Από την πλευρά του πατέρα του ήταν εξάδελφος του Άνθιμου Γαζή, ενώ από την πλευρά της μητέρας του ήταν εξάδελφος του Γρηγορίου Κωνσταντά. Διδάχθηκε τα εγκύκλια μαθήματα στη Σχολή της γενέτειράς του και αργότερα φοίτησε στην Αθωνιάδα Σχολή, στη Σχολή του Αγίου Μηνά στη Χίο, όπου παρακολούθησε Μαθηματικά και Γεωγραφία και στην Ακαδημία του Βουκουρεστίου.
Ο Φιλιππίδης ήρθε το 1790 σε επαφή με τον κύκλο των διαφωτιστών του Δημητρίου Καταρτζή. Μαζί με τον εξάδελφό του Γρηγόριο Κωνσταντά ξεκίνησε την συγγραφή της Γεωγραφίας Νεωτερικής, ο πρώτος τόμος της οποίας κυκλοφόρησε στην Βιέννη το 1791. Το έργο αυτό δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αφού το χειρόγραφο για τον δεύτερο τόμο κάηκε μαζί με όλα τα υπάρχοντά του σε μια πυρκαγιά.
Από το 1790 μέχρι το 1794 έζησε στο Παρίσι, όπου παρακολούθησε μαθήματα ανώτερων Μαθηματικών και Αστρονομίας. Από το 1810 έως το 1818 επισκέφθηκε διάφορες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις: Στρασβούργο, Μόναχο, Βιέννη και Λειψία, όπου έζησε για δύο χρόνια.
Η συγγραφική δραστηριότητα του Φιλιππίδη περιλάμβανε διδακτικά εγχειρίδια, μεταφράσεις, φιλολογικές και φιλοσοφικές μελέτες, καθώς και πολλά βιβλία επιστημονικού περιεχομένου. Αναφέρουμε τα:
- Γεωγραφία Νεωτερική, Βιέννη, 1791
- Λογική του Condillac (μετάφραση), Βιέννη, 1801
- Επιτομή της Αστρονομίας του J. Lalande (μετάφραση), Βιέννη, 1803 (τόμος Α', τόμος Β').
- Ιστορία της Ρουμουνίας, Λειψία, 1816
- Γεωγραφικόν της Ρουμουνίας, Λειψία, 1816
- Απόπειρα Αναλύσεως του Νοουμένου, Λειψία, 1817
- Επιτομή των Φιλιππικών του Πομπηίου Τρόγου (μετάφραση), Λειψία, 1817
- Επιτομή των Ρωμαϊκών του Αννίου Φλώρου (μετάφραση), Λειψία, 1818
- Στοιχεία ή αρχαί φυσικοχημικαί, του M. Brisson (μετάφραση,ανέκδοτο)