Ο Αγιορείτης ιερομόναχος Στέφανος Κομμητάς ήταν διαπρεπής θεσσαλός λόγιος και παιδαγωγός γεννημένος στο χωριό Κωφοί της περιοχής Αλμυρού της Μαγνησίας. Ενώ όμως μπορεί να θεωρηθεί πιθανόν ως ο κορυφαίος συγγραφέας σχολικών εγχειριδίων στις αρχές του 19ου αιώνα, ο Κομμητάς παρέμεινε μέχρι σήμερα τυπικά αλλά και ουσιαστικά άγνωστος, ίσως εξαιτίας του γλωσσικού ιδιώματος που έγραφε, δίδασκε και σθεναρά υπερασπιζόταν. Ο Κομμητάς ήταν θιασώτης του αρχαίου ελληνικού λόγου.
Ο Κομμητάς έμαθε τα πρώτα του γράμματα στο χωριό του και αργότερα στην φημισμένη Σχολή του Τυρνάβου, γνωστή και ως «Ελληνομουσείο» κοντά στο φημισμένο δάσκαλο Ιωάννη Πέζαρο. Το 1799 πήγε στη Βιέννη, όπου σπούδασε Φιλοσοφία, Μαθηματικά και Φυσική μένοντας έκτοτε για πάντα στον χώρο της Ελληνικής Διασποράς, διδάσκοντας παράλληλα και ιδιωτικά σε σπίτια Ελλήνων εμπόρων. Για δύο περίπου έτη (1816 - 1818) δίδαξε στην περίφημη Ακαδημία του Βουκουρεστίου.
Ο Κομμητάς πέθανε στην Πέστη της Ουγγαρίας το 1830 σε ηλικία 68 ετών, προσφέροντας στη Νεοελληνική Παιδεία του 19ου αιώνα πάνω από 13.000 τυπωμένες σελίδες. Στην Πέστη θα εκδώσει το κύκνειο άσμα του, μια Εγκυκλοπαίδεια 16 τόμων, την οποία φαίνεται πως ετοίμαζε ήδη από τα χρόνια της Βιέννης, ολοκληρώνοντας έτσι μια συγγραφική πορεία 30 σχεδόν χρόνων,
τα Παιδαγωγικά Μαθήματα (1827 – 1828).
Ο πλήρης τίτλος του έργου του, κοινός αρχικά και στους 16 τόμους είναι ο εξής: «Παιδαγωγικά Μαθήματα, συντεθέντα παρά Στεφάνου Κομμητά, τοῦ ἐκ Φθίας, Ἐκ Χωραρχίας μεν Κοκοσίου, Κώμης δέ Κωφῶν…»
Στη συνέχεια, ανάλογα με το ειδικό σε κάθε τόμο περιεχόμενο, ο τίτλος κάθε τόμου διαφοροποιείται. Ο τίτλος του έκτου τόμου είναι:
Διδακτικά. Αριθμητική, περιέχουσα, Ὅσα συμβάλλουσιν εἰς ἐπίγνωσιν τῶν λογαριασμῶν, ὅσοι εἰσί χρησιμοι ἐν τῷ βίῳ.