Γοβδελάς Δημήτριος (1780 - 1830)

Ο λόγιος Δημήτριος Γοβδελάς συμμετείχε με μακρόχρονη εκπαιδευτική δραστηριότητα στο Ιάσιο και αξιόλογη συγγραφική παραγωγή, στην ανακαινιστική προσπάθεια των Ελλήνων λογίων του καιρού του για την πρόοδο του ελληνισμού.  Γεννήθηκε στη Ραψάνη της Θεσσαλίας, όπου και διδάχθηκε τα εγκύκλια μαθήματα και φιλοσοφία καθόσον ήδη από τα μέσα του 180υ αιώνα λειτουργούσε το   Ελληνικό Σχολείο Ραψάνης , το οποίο είχε ιδρυθεί από τον Διονύσιο, επίσκοπο Πλαταμώνος.

Όνομα (πλήρες)
Δημήτριος (Παναγιωτιάδης) Γοβδελάς (1780 - 1830)
Σύντομο Βιογραφικό

Το 1798 μετέβη στην Βασιλική Ακαδημία της Πέστης, όπου παρακολούθησε μαθήματα Φιλοσοφίας, Μαθηματικών και φυσικών επιστημών, για να αποφοιτήσει τον Ιούνιο του 1802 έχοντας αναγορευθεί "Δόκτωρ των Ελευθέρων Τεχνών και της Φιλοσοφίας".  Αφού αρνήθηκε την έδρα της Φιλοσοφίας από τη Βασιλική Ακαδημία της Πέστης και από την Ακαδημία του Ιασίου πήγε στη Βιέννη. Εκεί γνωρίστηκε με τον Άνθιμο Γαζή και με δική του συστατική επιστολή πήγε στο Παρίσι για να συναντήσει τον φίλο του Γαζή, γεωγράφο Barbie du Bocage, o οποίος τον έφερε σε επαφή με γνωστούς λογίους του Παρισιού που τον βοήθησαν να ολοκληρώσει τις σπουδές του. 

Στο Παρίσι παρέμεινε ένα χρόνο.  Από το 1804 θα ακολουθήσει μια περίοδος περιπλανήσεων στο Ιάσιο Μολδαβίας, την περιοχή της Βιέννης και της Άλλης (Halle) της Γερμανίας, ενώ εικάζεται ότι πριν το 1808 βρέθηκε και στη Μόσχα. Αργότερα το 1808 δίδαξε για τρία χρόνια στην Αυθεντική Ακαδημία του Ιασίου Φιλοσοφία και Φυσικομαθηματικά. Μετά από μία πενταετή αποχώρηση επανήλθε μέχρι το 1821 οπότε έκλεισε η Σχολή. Τα επόμενα έτη ταξίδεψε στην Πολωνία και σε γερμανόφωνες περιοχές. Το 1830 γύρισε στο Ιάσιο και πέθανε εκεί το 1831.

Ο Δ. Γοβδελάς ανέπτυξε ευρεία συγγραφική δραστηριότητα που περιλάμβανε κυρίως επιστημονικά συγγράμματα, καθώς και επιγράμματα και ποιήματα. Δημοσίευσε επίσης μια σειρά από διδακτικά εγχειρίδια, στα οποία διασκευάζει ή ανθολογεί ξένα βοηθήματα. Μεταξύ άλλων βρίσκουμε τα:

  • Στοιχεία Άλγεβρας. Οδού Μαθηματικής. Μέρος πρώτον, Άλλη, 1806
  • Στοιχεία Αριθμητικής, Ιάσιο 1818