Βενιαμίν ο Λέσβιος (1762 - 1824)

Ο Βενιαμίν ο Λέσβιος ήταν σπουδαίος Διαφωτιστής, μοναχός, μέλος της Φιλικής Εταιρείας αλλά και βαθύτατος γνώστης των Μαθηματικών και της Φυσικής. Γεννήθηκε το 1759 ή το 1762 στο Πλωμάρι της Μυτιλήνης και το κοσμικό του όνομα ήταν Βασίλειος Γεωργαντής. Σε ηλικία 17 ετών μετέβη στο Άγιο Όρος, χειροτονήθηκε μοναχός και παρακολούθησε εκεί για ένα χρόνο μαθήματα στη Σχολή Οικονόμου (την μετέπειτα Ακαδημία Κυδωνιών) κι έπειτα στις Σχολές της Πάτμου και της Χίου.

Όνομα (πλήρες)
Βενιαμίν ο Λέσβιος (1762 - 1824)
Σύντομο Βιογραφικό

Ο Βενιαμίν έμεινε στη Χίο από το 1786 έως το 1789 όπου γνωρίζεται και με τον μετέπειτα δάσκαλο και ιεράρχη Δωρόθεο Πρώιο με τον οποίο πρόκειται να αναπτύξει στενές φιλικές σχέσεις. Γύρω στα 1790 και με την υπόδειξη του Πρώιου, πήγε στο Πανεπιστήμιο της Πίζας και εν συνεχεία στην Πολυτεχνική σχολή του Παρισιού, όπου σπούδασε θετικές επιστήμες και φιλοσοφία ενώ παράλληλα μελέτησε και έργα εκπροσώπων του ευρωπαϊκού διαφωτισμού. Κατά τη διάρκεια της εκεί πολύχρονης παραμονής του γνωρίστηκε με τον Κοραή και άλλους Έλληνες λόγιους της διασποράς, ενώ συχνά αρθρογραφούσε στον Λόγιο Ερμή . Όταν ολοκλήρωσε τον κύκλο των μαθημάτων του στο Παρίσι πήγε για ένα περίπου χρόνο στην Αγγλία, όπου επισκέφτηκε στο Γκρήνουιτς το τηλεσκόπιο του William Herschel.

Το 1799 επέστρεψε στις Κυδωνίες και δίδαξε πάλι στη Σχολή. (Eίχε διδάξει ξανά εκεί το 1789 πριν φύγει για το εξωτερικό). Η διδασκαλία του περιλάμβανε μαθήματα Φιλοσοφίας, Φυσικομαθηματικών, Αστρονομίας, καθώς και τη διεξαγωγή πειραμάτων. Χάρη στο διδακτικό έργο του η Σχολή των Κυδωνιών απέκτησε μεγάλη φήμη, αλλά λόγω του περιεχομένου του κατηγορήθηκε από την Εκκλησία ως άθεος. Συνέχισε πάντως να διδάσκει μέχρι το 1812.

Το 1817 δέχτηκε την πρόσκληση να αναδιοργανώσει την Ακαδημία του Βουκουρεστίου. Κατά την παραμονή του στη Βλαχία, στο Ιάσιο, μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία. Το 1820 δίδαξε στην Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης. Με την έναρξη της Επανάστασης μετέβη στην Ελλάδα, προσπαθώντας να μαζέψει πολεμοφόδια για τον αγώνα.

Tο συγγραφικό του έργο ήταν πολύ αξιόλογο. Έγραψε ως επί το πλείστον εγχειρίδια διδακτικού περιεχομένου, τα περισσότερα όταν ήταν δάσκαλος στις Κυδωνιές. Πρόκειται για έργα Μαθηματικών, Φυσικής και Φιλοσοφίας όπου παρουσιάζονται επιστημονικές και φιλοσοφικές θεωρίες των διαφωτιστών υπό το πρίσμα της δικής του κριτικής προσέγγισης. Έγραψε μεταξύ άλλων τα:

  • Στοιχεία Αριθμητικής, τομ. Α’, Βιέννη, 1818
  • Γεωμετρίας Ευκλείδου Στοιχεία, τομ. Β’, Βιέννη, 1820
  • Στοιχεία της Μεταφυσικής, Βιέννη, 1820
  • Στοιχεία Φυσικής, (ανέκδοτο)
  • Στοιχεία Άλγεβρας, (ανέκδοτο)
  • Τριγωνομετρία, (ανέκδοτο)