Νοταράς Χρύσανθος (~1660 - 1731)

Ο ιερωμένος Χρύσανθος Νοταράς καταγόταν από την πλούσια κι επιφανή οικογένεια των Νοταράδων στην Κορινθία και υπήρξε περίφημος Μαθηματικός και Αστρονόμος. Σπούδασε στην Μεγάλη του Γένους Σχολή, στην Πάδοβα της Ιταλίας και στο Παρίσι. Το 1708 χειροτονήθηκε Πατριάρχης Ιεροσολύμων. Ο Χρύσανθος Νοταράς υπήρξε πολυγραφότατος σε συγγράμματα γεωγραφικού, ιστορικού, μαθηματικού και κυρίως εκκλησιαστικού περιεχομένου.

Όνομα (πλήρες)
Χρύσανθος Νοταράς (~1660 - 1731)
Σύντομο Βιογραφικό

Ο Χρύσανθος Νοταράς γεννήθηκε στα Τρίκαλα Κορινθίας γύρω στο 1660. Είχε θείο από την πλευρά της μητέρας του τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Δοσίθεο κι αδελφό το Νεόφυτο Νοταρά, μετέπειτα αρχιμανδρίτη κι επίσκοπο του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα.

Σπούδασε στην Μεγάλη του Γένους Σχολή της Κωνσταντινούπολης, έπειτα στην Πάδοβα της Ιταλίας, όπου συμπλήρωσε τις σπουδές του στην Αστρονομία και τα Μαθηματικά και στο Παρίσι, στο Αστεροσκοπείο του οποίου συνήθιζε να συχνάζει, θέλοντας να γνωρίσει από κοντά τα επιστημονικά όργανα και πρωτίστως την πρόσφατη εφεύρεση, τα τηλεσκόπια.

Το 1708 χειροτονήθηκε Πατριάρχης Ιεροσολύμων. Την εκλογή του ακολουθεί διετής σχεδόν περιοδεία του σε Βλαχία και Μολδαβία, όπου διενεργεί εράνους για την ενίσχυση του Παναγίου Τάφου κι επιθεωρεί τις περισσότερες από είκοσι μονές που είχαν παραχωρηθεί στο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων. Το 1727 σε μια ακόμη περιοδεία στη Μολδοβλαχία που διήρκεσε έως και το 1729 αρρώστησε και πέθανε, τελικά, μετά από δυόμισυ περίπου δεκαετίες ενεργού δράσης στον πατριαρχικό θρόνο των Ιεροσολύμων, στις 7 Φεβρουαρίου 1731.

Ο Χρύσανθος Νοταράς υπήρξε πολυγραφότατος. Το συγγραφικό έργο του θα μπορούσε να καταταχθεί σε: α) παραινετικό-θεολογικό, β) νομοκανονικό, γ) ιστορικό - γεωγραφικό, στ) αστρονομικό - μαθηματικό. Μεταξύ άλλων έγραψε τo:

  • Εισαγωγή εις τα Γεωγραφικά και σφαιρικά, Παρίσι 1716   που οριοθετεί τη διδασκαλία της Αστρονομίας κατά τον 18ο αιώνα. Αν και ο Νοταράς ήταν οπαδός του συστήματος του Πτολεμαίου, κάνει γνωστό στον ευρύτερο ελληνικό χώρο το ηλιοκεντρικό σύστημα του Κοπέρνικου, αναφέροντας μάλιστα ότι αυτό θα έπρεπε να ονομάζεται Αριστάρχειο σύστημα, αφού πρώτος το δίδαξε ο Αρίσταρχος ο Σάμιος.