Μαυρόλυκος Φραγκίσκος (1494 - 1575)

Ο Φραγκίσκος Μαυρόλυκος γεννήθηκε στη Μεσσήνη της Σικελίας από γονείς ελληνικής καταγωγής που κατέφυγαν εκεί μετά την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως το 1453. Ήταν μεγάλος Μαθηματικός και Φυσικός με έντονη ελληνική συνείδηση και θεωρείται ως ο σπουδαιότερος Μαθηματικός του 16ου αιώνα.

Όνομα (πλήρες)
Μαυρόλυκος Φραγκίσκος (1494 - 1575)
Σύντομο Βιογραφικό

Ο πατέρας του Φραγκίσκου, Αντώνιος, ήταν γιατρός και είχε μορφωθεί και διδαχθεί Μαθηματικά και Αστρονομία από τον περίφημο ελληνιστή και διδάσκαλο Κωνσταντίνο Λάσκαρη και ο ίδιος δίδαξε τις επιστήμες αυτές στο γιο του.

O Mαυρόλυκος σπούδασε θετικές επιστήμες στη Ρώμη και δίδαξε Μαθηματικά και Αστρονομία στα παιδιά διαφόρων ηγεμόνων, στο Παλέρμο, στη Ρώμη, στη Νεάπολη και στη Μεσσήνη, αποκτώντας μεγάλη φήμη ως Μαθηματικός.

 

Έγραψε πραγματείες για τις κωνικές τομές, περί σφαίρας και για την κίνηση των πλανητών. Mετέφρασε, στα λατινικά, συγγράμματα του Θεοδοσίου, του Μενελάου, του Αυτόλυκου, του Ευκλείδη, του Απολλωνίου και άλλων κάνοντας και πολλές παρεμβάσεις βοηθώντας έτσι μελλοντικούς μελετητές ενώ προσπάθησε να ανακατασκευάσει το πέμπτο βιβλίο των Κωνικών χωρίς όμως μεγάλη επιτυχία.

Ανάμεσα στα συγγράμματά του είναι και τα:

  • Cosmografia de forma, situ, numeroque, coelorum et dementorum, (Βενετία 1543)
  • Opuscula mathematica (Βενετία 1575)
  • Arithmeticorum libri duo (Βενετία 1575)